Ole Lund Kirkegaard

Orla, Otto og alle de andre skulle bestemt også være repræsenteret, hvis jeg strandede på en øde ø med en bogreol og et barn i 5 til 9-årsalderen. De elskede historier, der tit handler om børn, der har et lidt anstrengt forhold til de sure, ”normale” voksne er et must for enhver oplæser.

13 fantastiske bøger
Bibliografien indeholder 38 titler, men mange er desværre samlinger af flere titler – f.eks. ”Lille Vergil og andre gode historier”, der indeholder Lille Virgil, Orla Frøsnapper, Hodja fra Pjort samt Frode – og alle de andre rødder.

Jeg vil anbefale dig at købe disse samlinger – det er bøger man gerne vil læse igen og igen og som dine børn vil læse for deres børn – og du får meget for pengene, når du køber fire bøger i én.

I alt nåede Ole Lund Kirkegaard at skrive 13 bøger, og de er alle rigtig gode at læse op og gode at læse selv – de er nemlig relativt lette at læse – både for den voksne, der ikke har så stor erfaring i at læse op, og for barnet, der ikke selv har læst så meget.

Sympati, forståelse og masser af humor
I et interview, fortæller Ole Lund Kirkegaard om sine bøger: Hovedmotivet i mit forfatterskab er forholdet mellem barn og voksen. (…) Jeg skriver om, hvordan man kan udfolde sig, hvis man tør gøre sig fri – har frihed til at opleve individuelt….  Den der tør være sig selv, lever et rigere liv end den, der ikke gør det… Børn er lige så selvstændige som voksne. Derfor skal de have lov at udfolde sig som
selvstændige individer.”

Bøgerne er præget af en dyb sympati og forståelse for barnet. De husker barnets undren og higen efter friheden – og så er det utrolig morsomt at læse om de ikke videre velopdragne, men meget opfindsomme børn, der udfordrer samfundets autoriteter – de fortravlede og kedelige voksne, der har været børn for så længe siden, at de slet ikke kan huske det.

Læs alle Ole Lund Kirkegaards bøger højt for dit barn – og gør det flere gange. Der er nok ingen af hans bøger, du I ikke umiddelbart vil være glade for, men start f.eks. med følgende:

  • Lille Virgil
  • Albert
  • Orla Frøsnapper
  • Hodja fra Pjort
  • Otto er et næsehorn
  • Per og bette Mads

Hvis du gerne vil læse lidt mere om bøgerne er et rigtig godt sted forfatterweb.dk, som du kan få adgang til via dit bibliotek på nettet.

Om Ole Lund Kirkegaard
Den rødhårede lærer i ”Lille Vergil” springer ud af vinduet, da Vergils drage siger ”bøv”. Senere får den medbragte mus han til at søge tilflugt i vindueskarmen – egentlig skulle man ikke tro, at Ole Lund Kirkegaard selv var lærer, men det var han. Han brugte sine historier i skolen, hvor han læste dem op, men i 1977 sagde han sit lærerjob op og blev forfatter på fuld tid.

Hans første roman var ”Lille Vergil” fra 1967, der hurtigt blev en succes, og også hans andre bøger blev bestsellere. Han modtog legater og priser, og efter hans død er ”Gummitarzan” blevet filmatiseret og sat op som musical. Det sidste gælder også for ”Hodja fra Pjort”.

Med til historien om Ole Lund Kirkegaard hører også, at han døde alt for tidligt. Marts 1997 var kold, og da Ole Lund Kirkegaard efter en våd aften på kroen gik hjem, blev han dårlig og faldt om i sneen. Her frøs han ihjel og vi mistede en af de helt store børneforfattere – både til højtlæsning og selvlæsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *