Personlige Lindgren-favoritter

Pippi-bøgerne og Emil-bøgerne er de mest kendt af Astrid Lindgrens store produktion – de er oversat til flest sprog og har solgt mest. Men der er mange andre bøger fra Lindgrens hånd, som du ikke må snyde dig selv og dit barn for.

De sorgmuntre Astrid Lindgrens bøger er for mig i særklasse, når det gælder højtlæsningsoplevelser. Bøgerne byder på humor, indlevelse i barnets univers med dets glæder, drømme, håb, ensomhed og angst, et fantastisk sprog og en stemning, der for mig er indbegrebet af gode højtlæsningsoplevelser.

Netop dette at turde tage temaer som døden og angsten for at blive forladt op, ses i to meget anbefalelsesværdige bøger: ”Mio min Mio” og ”Brødrene Løvehjerte”. Ensomhedstemaet er også en del af Pippi-bøgerne, men smukkest kommer det til udtryk i de to nævnte.

”Mio min Mio” er historien om drengen, der lever en kærlighedsløs tilværelse hos et ældre ægtepar – men som rejser til Landet i det Fjerne og finder sin far. ”Brødrene Løvehjerte” – hvor Tvebaks sygetilværelse bliver helt ændret i Nangiala har nok fået mange børn til at tænke på døden på en anderledes måde.

Detektivromanerne I en idyllisk lille by – sikkert i Småland, hvor så mange af Lindgrens bøger foregår – bor Kalle Blomkvist – den 13-årige mesterdetektiv, der i mangel på forbrydelser at opklare lever det indholdsrige børneliv med sine to venner Eva-Lotte og Anders.

Til mesterdetektivens store overraskelse sker der faktisk forbrydelser i den lille altid sommerlyse by: Indbrud, bortførelser og mord. Og med hjælp fra sine to venner – og undertiden også de højt respekterede fjender fra ”Den Røde Rose” – opklares forbrydelserne.

Lindgrens detektivtrilogi har humor og skildrer en tid og nogle venskaber, som man får lyst til at være en del af. De betoner stærkt venskabet og samarbejdet – og børns store evner. Læs ”Mesterdetektiven Blomkvist”, ”Kalle Blomkvist og Rasmus” og ”Kalle Blomkvist lever farligt”.

Alle de andre gode ”Vi på Krageøen” er familiens Melkersons møde med den svenske skærgård og dens beboere. ”Rasmus, Pondus og Snusser”, som også kunne høre under detektivgenren handler om sølvtyverier og hundebortførelser – og venskab.

”Rasmus på farten” er børnehjemsbarnets rejse for at finde sin voksne kammerat, Oscar. Igen er venskabstemaet stærk som i næsten alle Lindgrens bøger. Således også  ”Ronja Røverdatter”, hvor hendes venskab med drengen Birk kommer på prøve pga. deres fædres fordomme.

Jeg kan næsten blive misundelig, når jeg tænker på, at nogle stadig har alle disse – og flere – Lindgrenbøger til gode. Læs dem sammen med dit barn (ca. 7 til 12 år) Er dit barn yngre, så læs dem højt alligevel, men start Pippi, Emil og Bulderbybøgerne – den rene svenske barneidyl.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *